Image by Ravi Pinisetti

Transzperszonális Pszichológia

„Nem emberi lények vagyunk spirituális élményekkel, hanem spirituális lények vagyunk emberi élményekkel.”
(Stanislav Grof, a transzperszonális pszichológia megalapítója)

Az ultrarövid terápia Dr. Buda László kifejezése, az ő könyvében (Mit üzen a Lelkünk? c.) olvastam róla elsőként legalábbis. Azt jelenti, hogy a problémákkal kapcsolatban, akár egyetlen alkalmon való találkozással - üléssel, ha úgy tetszik – igyekszünk végső megoldást találni a számodra. Ez igazán lehetetlenül hangzik, ugye? Főleg azoknak, akik már jártak különböző terápiákra, és tudják, hogy ezekhez a dolgokhoz idő kell. Nos, a családállítás, rendszerállítás művészete valóban lehetővé teszi ezt.  Nyilván sok mindentől függ, és sokszor kérdezitek is, hány alkalom szükséges…  ezt nem tudom előre megmondani. Számít, hogy mióta fennálló problémáról van szó, mennyire zavaró vagy elviselhető, mennyire múlik kizárólag rajtunk a megoldása, vagy esetleg mások változására is szükség van, stb.


Ezek a támogató alkalmak úgy zajlanak, hogy egy finom tea, kávé mellett meghallgatom, mi hozott el hozzám, és miben várod a segítségemet. Beszélgetünk, és úgy figyelek Rád, hogy érezd, ez az idő csak Rólad szól, és itt most mindent lehet. Lehet őszintének lenni (elsősorban önmagaddal, de segítek benne), lehet sírni, lehet nevetni, lehet meghatódni és lehet elérzékenyülni. Lehet dühösnek lenni, magunkra és másokra is, lehet sajnálni magunkat mások bántása vagy a Sorsunk miatt, és lehet beismerni a hibákat, amiket eddig nem akartunk. Lehet szembenézni évtizedek óta fennálló betegségekkel, tünetekkel, azok okaival és az érzésekkel.  Meghatározzuk a problémádat, és a célodat is. Ekkor már el tudom mondani, hogy érzésem szerint hányszor kell találkoznunk és milyen gyakorisággal ahhoz, hogy minden tekintetben megoldottnak és elfogadhatónak érezd a helyzetet.


Az egyéni alkalmakon sokszor csak beszélgetünk. Ám ez mégsem csak, hiszen a mai, rohanó világban szinte alig akad az embernek ideje őszintén beszélgetni valakivel úgy, hogy a másik fél ítéletmentesen, elfogadással és szeretettel hallgassa meg őt, és kizárólag ő rá figyeljen. Ezek a Lélektől Lélekig hatoló beszélgetések már önmagában is gyógyítóak.  Ez alatt az idő alatt összeállíthatunk Neked egy személyre szabott esszenciális üveget a 38 féle Bach-virágeszenciákból, melyek szinte azonnal kifejtik hatásukat, megnyugtatják a Lelket és harmonizálják az idegrendszert. Ezt a keveréket hazaviheted magaddal és 3-4 hétig tudod használni majd.

Vannak, akiknek arra van szüksége, hogy meghallgassák őket és kibeszélhessék magukat, gondolataikat rendszerezve, letisztítva, saját maguk találják meg a saját válaszaikat, erőforrásaikat – egy másik ember segítségével, támogatásával. És vannak, akik nem szeretnének sokat beszélni, vagy még ha szeretnének is, nincs idejük rá – főleg arra nincs, hogy ezeket az alkalmakat rendszeresen megismételjük -, és azonnali, hatékony és intenzív megoldásokat szeretnének. Nekik egyéni állítással, transzlégzéssel, vagy speciális technikákkal tudjuk az önismereti útjukat és gyógyulásukat megtámogatni.

A transzperszonális pszichológia - a hagyományostól eltérő módon-, a születés előtti időt kimondottan meghatározónak tartja életünkben. Elfogadja a vallások és különböző világnézetek együttes létezését, a transzcendens világok és tapasztalatok létezését. Spirituális, holisztikus módon tekint az emberre és az egész világra, helyet ad mind a nyugati, mind a keleti filozófiáknak. Ezzel a fajta szemlélettel élem az életemet, nevelem a kisfiamat, és várom a hozzám fordulókat. Az egyéni ülések során módosult tudatállapotokban megélt élmények megértése és feldolgozása segít közelebb kerülnünk önmagunkhoz, és a kollektív tudathoz.

Árainkról itt tudsz tájékozódni!